sandervunderink verkoopt Eaton groepenkasten omdat Eaton de tot de top van de markt behoort als het om groepenkasten gaat. Deze positie deelt Eaton met ABB groepenkasten en Hager groepenkasten. Naast de Eaton meterkast zijn er in Nederland nog diverse kleinere merken met A-kwaliteit groepenkasten, als bijvoorbeeld groepenkasten van Schneider (Merlin Gerin) en Attema groepenkasten. Deze worden door sandervunderink echter niet aangeboden. Er is geen kwaliteitsverschil tussen de Hager groepenkasten, Eaton groepenkasten en ABB groepenkasten die aangeboden worden. Waarop deze merken groepenkasten wel verschillen is de prijs. Hager zit in de hogere prijsklasse, terwijl ABB groepenkasten en Eaton groepenkasten goedkoper zijn. Ook zit er een verschil in de maat van de verschillende merken groepenkasten, waardoor niet elk merk op elke plek past. Eaton is een Amerikaans bedrijf welke in de periode van 2010-2014 diverse bedrijven heeft overgenomen. De bedrijven die Eaton heeft overgenomen hebben grote onderzoekslaboratoria en ontwikkelingsafdelingen in eigen huis. 

Opbouw van Eaton groepenkasten voor de woningbouw

Eaton groepenkasten voor de woningbouw bestaan uit diverse onderdelen:

  • Eaton groepenkasten welke bestemd zijn voor de woningbouw zijn opgebouwd uit een groepenkast met 1-3 din-rails. Als eerste komt de hoofdschakelaar in de groepenkast, waarmee de elektrische installatie van het pand uitgeschakeld kan worden. Plaatsing van dit type schakelaar is sinds 2012 verplicht.
  • Eaton aardlekschakelaar. Er komen twee of meer aardlekschakelaars in de Eaton groepenkast. Deze type schakelaars schakelen iets af wanneer iets of iemand een stroom laat lopen naar de aarde welke niet terug gaat via de aardlekschakelaar. Er zijn minimaal twee aardlekschakelaars nodig om te voorkomen dat een heel huis donker is, wanneer slechts één aardlekschakelaar is uitgeschakeld.
  • Eaton installatieautomaat. De groepen in een Eaton groepenkast worden ook wel installatieautomaten genoemd. Deze mogen in de woningbouw allen B-karakteristiek zijn. De meest verkochte groepenkasten hebben (in de woningbouw) vijf of zes groepen. Echter, door ons worden groepenkasten met acht tot twaalf groepen het meeste verkocht. 
  • Eaton aardlekautomaat. Een aardlekautomaat is een aardlekschakelaar met groep ineen. In plaats van een Eaton groepenkasten met twee aardlekschakelaars en acht groepen, kunnen acht aardlekautomaten worden gemonteerd. Op deze manier wordt bij een aardfout slechts een klein deel van de installatie in het huis uitgeschakeld. 
  • Eaton groepenkast 1-fase of 3-fase uitvoering. Er zijn twee uitvoeringen van groepenkasten, beide opgebouwd zoals hierboven beschreven, maar dan in een Eaton 1-fase groepenkast of een Eaton 3-fase groepenkast. Dit heeft te maken met de aansluiting die in het huis geleverd wordt door de netbeheerder. Op uw energiemeter staat wat voor aansluiting u heeft. Dit staat verder ook vermeld op uw energienota. 

Extra componenten

Een Eaton groepenkast kan aangevuld worden met enkele opties. Voorbeelden hiervan zijn een beltrafo en een wandcontactdoos. Een beltransformator wordt aangesloten op één van de groepen en geeft hier een lage spanning af die gebruikt wordt voor de deurbel en deurbeldrukker. Bij een draadloze deurbel is dus geen beltrafo nodig. Een wandcontactdoos kan aangesloten worden op een vrije groep voor incidenteel gebruik als bijvoorbeeld een barbecue, hogedrukspuit, verlengkabel of tuinfeestje. Door ons wordt geadviseerd om de wandcontactdoos niet te gebruiken voor stekkers van modems of verdeeldozen. Een wandcontactdoos voorkomt dat snoeren door de gehele groepenkast heen lopen.

Categorieën: Webwinkels en Webshops